Innovatie & design, Zondag
NeoBio
  • Artist Talk.
  • Zondag, 12:30.
  • Lab Ask/Imagine.

Een toekomstvisie op de invloed van biotechnologie op productdesign.

In een aantal kunstobjecten laat designer Nicole Spit zien wat de invloed van biotechnologie in de toekomst zou kunnen zijn. Tijdens de Artist Talks leidt Nicole u, in een kleine groep, langs de vervreemdende objecten.

De ontwikkelingen in de (synthetische-)biotechnologie gaan razendsnel. Wetenschappers zijn nu al in staat om DNA te manipuleren en eigenschappen naar keuze te knippen en plakken in ander DNA (bijvoorbeeld met CRISPR-Cas9 technologie). Men kan gemodificeerd DNA-materiaal inbrengen in genetisch bijna lege cellen, die als bouwstenen kunnen dienen voor levend materiaal naar eigen design. De grote techbedrijven (zoals Alphabet/Google, Amazon, Tesla) doen nu al gigantische investeringen in biotech. Welke (commerciële) producten ontwikkelen deze bedrijven met behulp van biotechnologie en wat gaat dat voor de maatschappij betekenen?

Nicole Spit

Nicole Spit (1970) is van oorsprong product designer en studeerde aan de Design Academy in Eindhoven en de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Na haar studie werkte ze bij meerdere designbureaus om in 2015 haar eigen Design Studio Dáárheen te beginnen. In de afgelopen jaren heeft ze zich steeds meer ontwikkeld als kunstenaar, designconsultant en trendonderzoeker. Ze onderzoekt trends & tendensen in de samenleving en technologische ontwikkelingen inclusief de vraag wat de invloed daarvan op productdesign zou kunnen zijn.

Met haar tentoonstelling ‘NeoBio’ (o.a. Dutch Design Week 2018) genereerde Nicole Spit veel (internationale) publiciteit.